Szkliwo zębów uznawane za główną ochronę zębów, dlatego należy o nie troszczyć się tak samo, jak o całą jamę ustną. Uszkodzenie szkliwa oraz kłopoty z dziąsłami, na przykład osunięcie ich linii (inaczej recesja) mogą skutkować pojawieniem się dolegliwości i schorzeń zębów. Żeby nie dopuścić do osłabienia szkliwa zębów warto stosować się paru zasad. W razie wątpliwości należy skonsultować się z dentystą.
Przede wszystkim najpierw warto zwrócić uwagę na swoją dietę. Kwasy i bakterie wywodzące się z przyjmowania pokarmów mogą negatywnie wpływać i rozpoczynać psucie się szkliwa. Należy przede wszystkim wystrzegać się słodyczy oraz napojów gazowanych. Stomatolodzy zwracają również wiele uwagi na dawkowanie fluoru oraz wapnia. Wapń jest przydatny dla człowieka, natomiast fluor umacnia zęby, ale momencie brania za wysokich dawek tych składników może wywołać kłopoty. Niekorzystny wpływ na szkliwo ma też ścieranie. Z uwagi na to nie wolno używać za długo past wybielających (z wysokim współczynnikiem ścieralności RDA).
Sporą ostrożnością trzeba wykazać się także przy oczyszczaniu zębów z resztek jedzenia. Zaniechanie higienizacji i gromadzenie się nazębnego kamienia, osłabia szkliwo oraz wywołuje choroby dziąseł i zębów. Powinno się także stosować poprawną technikę szczotkowania, ze względu na to, że za mocne lub niepoprawne czyszczenie może osuwać linię dziąseł i ścierać szkliwo. Technikę poprawnego szczotkowania i korzystania z nici można poznać w klinice stomatologicznej.